fwto

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

WHITE RIBBON - ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ (2009)





ENAΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:

ΤΥΦΛΑ ΝΑ 'ΧΕΙ ΤΟ ΣΤΟΥΜΦΟΧΩΡΙΟ!

Παίζουν:Christian Friedel,Ernst Jacobi,Leonie Benesch,Burghart Klaubner
Σκηνοθεσία: Michael Haneke


Σε ένα χωριό της Βόρειας Γερμανίας του 1931 παράξενα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν διαταράσσοντας τη φαινομενικά ήσυχη ζωή του χωριού!Ο γιατρός πέφτει από το άλογο και τραυματίζεται.Στη συνέχεια μία γυναίκα βρίσκει το θάνατο σε ένα ύποπτο εργατικό ατύχημα!Σέ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί μία φωτιά, ο ξυλοδαρμός ενός παιδιού και τελικά η εξαφάνιση του. Η ψευτο-ευσεβιστική και δήθεν τέλεια ζωή του χωριού δέχεται βαρύ πλήγμα και όλοι αναζητούν την απάντηση στο ποιος και γιατί τα έκανε όλα αυτά!!!!!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Η Αλήθεια είναι πως δυσκολεύομαι να μιλήσω για την ταινία γιατί έχει αρκετά νοήματα και γενικά κάθε ένας μπορεί να τη δει με διαφορετική ματιά!Ξεκίνησα να τη βλέπω και μετά από μία ώρα σηκώθηκα γιατί ήθελα να τη σταματήσω(εντάξει κυλάει λίγο αργά) καθώς όμως έφευγα από την τηλεόραση κάτι με τραβούσε και ήθελα να δω τι θα γίνει τελικά !Στο τέλος μπορώ να πω δεν ενθουσιάστηκα αλλά ούτε μπόρεσα να απορρίψω την ταινία!
Η ταινία είναι ουσιαστικά μια φωνή έναντι στον προτεσταντισμό και στην ψευτο ευσεβιστικη ζωή που επέβαλλε,καθώς και ενάντια στη βία, και την καταπίεση!Ο σκηνοθέτης MICHAEL HANEKE, που τυχαίνει να έχει τελειώσει και ψυχολογία προσπαθεί με την ταινία να δείξει ότι τα παιδιά της Γερμανίας μεγάλωσαν σε ένα κλίμα βίας και καταπίεσης που με τη σειρά του γέννησε το μετέπειτα φρικτό για την ανθρωπότητα κίνημα του ναζισμού!Οι συμβολισμοί δεν σταματούν εδώ και θα μπορούσα να γράψω και πολλά άλλα!
Όσα περιγράφω παραπάνω νομίζω ότι αποτυπώθηκαν και ερμηνεύτηκαν και καλύτερα με τη χρήση του ασπρόμαυρου πλάνου που δείχνει ότι η ζωή και η εικόνα του χωριού ήταν ουσιαστικά ψεύτικη και μουντή αν μπορώ να χρησιμοποίησω τον όρο!
Όσοι αντέχουν να δουν μία τέτοια ταινία ας τη δουν, δεν είναι για όλους αλλά σίγουρα δεν είναι και για τα σκουπίδια!Εξάλλου κλείνοντας να πω ότι η ταινία βραβεύτηκε με το ΧΡΥΣΟ ΦΟΙΝΙΚΑ του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ ενώ ήταν υπόψήφια και για OSCAR καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας(είναι γερμανική)!
Η Βαθμολογία μου :7,5\10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis