fwto

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

LE LOCATAIRE (1976)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΥΓΑ ΜΥΓΙΑΖΕΤΑΙ
Παίζουν:ROMAN POLANSKI,IZABELLE ADJANI,MELVYN DOUGLAS,JO VAN FLEET
Σκηνοθεσία:ROMAN POLANSKI

Ένας πολωνός, Γάλλος υπήκοος στο Παρίσι(Trelkovsky) , ψάχνει ένα διαμέρισμα μικρό και φτωχικό, να βάλει ένα κεραμίδι κάτω από το κεφάλι του.Πράγματι, βρίσκει ένα μικρό διαμέρισμα αλλά μαθαίνει ότι η προηγούμενη ένοικος (Simon)έπεσε από το παράθυρο του διαμερίσματος, θέλοντας να βάλει τέλος στη ζωή της.Αυτός δεν πτοείται και το νοικιάζει και μάλιστα πάει να επισκεφτεἰ την άμοιρη στο νοσοκομείο όπου έχει και τα τυχερά του, αφού βρίσκει εκεί μία φιλενάδα της και καταλαβαίνετε... κάτι παίζει!(η σκηνἠ όπου είναι στο cinema βλέποντας Bruce Lee και αυτοί χαμουρεύονται ποοοόλυ γέλιο!, είδες τι αφροδισιακός ήταν ο bruce?)
Τέλος πάντων, όλα είναι καλά και ωραία, ώσπου οι γείτονες του αρχίζουν να παραπονιούνται ότι κάνει θόρυβο και δεν μπορούν να κοιμηθούν ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν συμβαίνει τίποτε. Δίνει τόπο στην οργή, αλλά δεν του έφταναν οι κακομουτσουνιασμένοι ένοικοι έχει και τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος να του την λέει και πηγαίνει και στο καφενείο της γειτονιάς ὀπου και εκεί πολλά παράξενα συμβαίνουν.Οπότε αρχίζει κάτι να ψιλιάζεται και πιστεύει ότι κάτι σκοτεινό συμβαίνει εκεί πέρα και έτσι ένας περίεργος ψυχολογικός πόλεμος μεταξύ αυτοὐ και των ενοίκων ξεκινά!!!


Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ


Αν και η ταινία είναι του 1976 ,οπότε δεν είναι σαν τα θρίλερ που γνωρίζουμε σήμερα, είναι μία αρκετά καλή ταινία.Εξελλίσεται σχετικά αργά και χωρίς η αγωνία να κορυφώνεται στα ύψη, παρόλα αυτά όμως υπάρχει ένας αέρας μυστηρίου που σε προειδοποιεί ότι από στιγμή σε στιγμή κάτι θα γίνει.Οι ερμηνείες βοηθούν πολύ στην δημιουργία αυτού του κλίματος ενώ και η σκηνοθεσία είναι πολύ καλή!
Εντάξει για τους σινεφίλ ο Roman Polanski είναι ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες.Οκ, μπορεί να είναι σατανιστής(κι αυτό μας το είπαν στη σχολή!!!) , μπορεί να κατηγορήθηκε για ασέλγεια σε ανήλικη αλλά είναι όντως καλός.Όποιος έχει δει το μωρό της Rosemary καταλαβαίνει ότι το βασικό θέμα είναι ίδιο.Ένοικος σπιτιού πέφτει κάθε φορά στά δίχτυα των καταχθόνιων και μοχθηρών γειτόνων του.Ο Ένοικος (ο ελληνικός τίτλος της ταινίας)ίσως είναι λίγο καλύτερος από το μωρό της Rosemary που είχε την τύχη να γίνει πιο γνωστό ίσως γιατί γυρίστηκε νωρίτερα. ε! και μάλλον είναι η τελειοποιημένη εκδοχή της βασικής του ιδέας,αλλά γούστα είναι αυτά δεν ξέρω για τους υπόλοιπους, μπορεί να διαφωνούν.
Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι όποιος βλέπει ταινίες και θέλει να λέγεται σινεφίλ πρέπει να τη δει , αξίζει και τον κόπο δηλαδή, δεν θα του κακοπέσει νομίζω, ούτε αυτού, ούτε κανενός άλλου!!

EXTRA INFO

1.H ταινία έχει πάρει 2 βραβεία ματαξύ των οποίων και 'Χρυσό Φοίνικα', στο Φεστιβάλ των Καννών.
2.Ο Ένοικος είναι η 3η ταινία μιας τριλογίας.Οι άλλες 2 είναι το Repulsion(1965)με την Katherine Deneuve και το ''μωρό της Rosemary''(1967) με τη Mia Farrow.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis